Parížsky startup Gourmey získal tento mesiac od európskych a amerických
investorov 10 miliónov USD (8,41 milióna eur), aby zdokonalil svoj
recept na laboratórnu foie gras.
Gourmey prišiel s touto ponukou v čase, keď „metódy“ používané
pri výrobe tejto pochúťky vyvolávajú čoraz väčšie znepokojenie vo svete.
V Kalifornii už je napríklad predaj foie gras roky zakázaný a New York
ho plánuje zakázať od budúceho roka. Británia zase zakázala produkciu
foie gras a zvažuje tiež zákaz jej predaja.
Asociácii CIFOG, ktorá združuje firmy vo francúzskom „priemysle foie gras“, sa však plány Gourmey nepáčia a tvrdí, že nebude mať právo označovať svoje produkty s týmto názvom.
„Označenie foie gras je prísne kontrolované presnými predpismi, a to na francúzskej aj európskej úrovni,“ upozornila asociácia, podľa ktorej ide o „autorizovaný“ názov určený výhradne pre produkty z vykŕmených kačíc alebo husí.
Tukom prerastené pečene foie gras sa získavajú násilným kŕmením hydiny
hadicou prilepenou na hrdlo, čo je metóda kritizovaná jej odporcami ako
zbytočne krutá a stresujúca. Zákonodarcovia Európskeho parlamentu minulý
mesiac navrhli zakázať nútené kŕmenie kačíc alebo husí.
Startup Gourmey, ktorý sídli v univerzitnom výskumnom laboratóriu,
strávil posledné dva roky vývojom svojho postupu pre umelú produkciu
pečene. Firma tvrdí, že jej produkt bude schopný osloviť kuchárov aj
gurmánov. Vďaka získaným financiám sa Gourmey plánuje presťahovať do
priestorov s rozlohou 1000 metrov štvorcových v centre Paríža, aby
dokázal investorom životaschopnosť veľkovýroby.
Ale asociácia CIFOG je presvedčená, že drvivá väčšina Francúzov nechce
konzumovať umelé výrobky, syntetické chemikálie pochádzajúce z
manipulácií s bunkami v laboratóriách vrátane náhrady foie gras.
(1 EUR = 1,1891 USD)